پالس اکسیمتر

 براي مشاهده جدول مقايسه اي دستگاه ميتوانيد به آدرس زير مراجعه نماييد.
 
 پالس اکسيمتر
اطلاعات جدول مقايسه­اي پالس اکسيمتر ارائه شده در برگيرنده اطلاعات اين وسيله هم در حالت استفاده مستقل و هم بصورت ماژولار و در ارتباط با يونيت بيهوشي يا سيستم مانيتورينگ فيزيولوژي علائم حياتي است. اطلاعات استخراج شده از اين جدول دربرگيرنده علائم حياتي مانيتورينگ است که شامل ميزان اشباع اکسيژن، فشار خون غیر تهاجمی و دما میباشد.
 
تاريخچه:
استفاده اقتصادي از دستگاههاي پالس از اوايل دهه 1980 شروع شده است. از سال 1986 استفاده از اين دستگاهها در صورت بيهوشي در ايالات متحده به صورت الزام ميباشد و در ده سال گذشته در اغلب بخشهاي بيمارستاني از اين وسيله استفاده ميشود 
  
·        زمانيکه در بيهوشي عمومي ميزاني از اکسيژن بصورت ناخودآگاه و غير ارادي از دست مي­رود.
·        هنگاميکه در حين عمل جراحي مسيرهاي تنفسي مسدود مي­شود.
·        هنگاميکه روند تأمين اکسيژن پس از عمل جراحي و در حين انتفال به اتفاق ريکاوري مختل مي­شود.
·        هنگاميکه بيماري مانند ( بهوشي در ستون فقرات) پروسه تنفسي و مسيرهاي آنرا مردود مي­کند.
استمرار کمبود اکسيژن مي­تواند موجب آسيب­هاي جبران ناپذيري در مغز و ارگان­هاي ديگر شود که نهايتا منجر به مرگ مي­شود. پالس اکسيمتر مي­تواند کاهش سطح اشباع اکسيژن را قبل از وقوع يک آسيب خطرناک رديابي کند و اين رديابي قبل از نمايان شدن هر گونه علائم فيزيکي مي­باشد. پالس اکسيمتر به عنوان يک استاندار درماني براي مانيتور کردن ميزان اکسيژن شرياني در اتاق عمل و براي جراحي هاي نيازمند بيهوشي و همچنين بخش­هاي مراقبت­هاي ويژه و اتاق ريکاوري تعريف و تلقي مي­شود. از اين وسيله در واحدهاي سوختگي، آزمايشگاه­هاي کاتتراسيون قلبي و آمبولانس­ها نيز بصورت مداوم استفاده مي­شود.
همچنين استفاده از اين وسيله در مراکز غير درماني و براي چکاپ­هاي سرپايي بسيار رايج است. ساير کاربردهاي اين وسيله در بيهوشي­هاي جراحي دندان، مطالعات روي مباحث خواب، ورزش و تمرينات بدني و مانند مانيتور کردن بيماران خاص مانند نوزادن در معرض خطر مرگ و يا بيماران نيازمند درمان تنفسي (کمک تنفسي) مي­باشد. نکته قابل توجه در مورد پالس اکسيمترها در اين است که باتري تغذيه آن بصورت ويژه­اي از لحاظ ساختار شکلي، حجم و اندازه مناسب و راحت مي­باشد زيرا از اين وسيله در حين انتقال بيمار استفاده مي­شود. ( بصورت پرتابل).
 
مشکلات گزارش شده:
يکي از مهمترين محدوديت­ها در استفاده از پالس اکسيمتر مشکلات تداخل ساير امواج و محيط­هاي پيرامون آن است. براي مثال تجهيزات جراحي الکتريکي ESU، جريان­هايي با فرکانس بالا ايجاد مي­کند که مي­تواند برروي پروب پالس اکسيمتر و عملکرد آن خدشه ايجاد کند، اگرچه اکثر دستگاهاي پالس اکسيمتر داراي مدارات ايزوله کننده و يا متد­هايي جهت حداقل کردن تاثيرات مخرب در عملکردشان، هنگام استفاده از ESU ها مي­باشند. اما پزشکان بايد به اين نکته آگاهي داشته باشند که در برخي مدل­ها هنگام مواجهه با چنين تداخل­هايي فرآيند مانيتور کردن Spo2، براي مدت کوتاهي متوقف مي­شود. اگر چنين تداخلي تا نقطه­ معيني ادامه دار باشد يک آلارم و هشدار بصورت معمول زده خواهد شد. نورهاي مرئي روشن مانند surgical lighting، و همچنين منابع مادون قرمز مانند تشعشات گرم کننده (Warmer) مي­توانند روي سنسورهاي پالس اکسيمتر تداخل ايجاد کند. از آنجا که سنسورهاي پالس اکسيمتر براي محاسبه سيگنال­هاي ضعيف نوري که از پوست و بافت ساتع مي­شوند طراحي شده­اند، توليد کنندگان اغلب توصيه مي­کنند که سنسور در پوششي از ماده­اي غير شفاف و مات قرار بگيرد و اگرچه اين ترفند تا حد قابل توجهي از اين تداخل جلوگيري مي­کند اما پزشکان بايد از بالقوه بودن چنين تداخلي آگاهي داشته باشند. در پالس اکسيمتر­هايي که سنسورهاي قابل تعويض و استفاده بکار رفته است نسبت آنهايي که داراي سنسورهاي غير قابل تعويض هستند کمتر در ظن و خطر تداخل نوري قرار مي­گيرند. پالس اکسيمتر­هايي که داراي سنسورهاي غير قابل تعويض هستند بيشتر طراحي مقاوم و غير قابل نفوذ نسبت به نور دارند. يکي از مشکلات گزارش شده بخصوص در بخش سوختگي در مورد پالس اکسيمترهاي داراي سنسورهاي قابل تعويض عدم سازگاري سنسورهاي جديد با پالس اکسيمتر بوده، بهمين علت تنها راه مطمئن براي حل اين مشکل استفاده از سنسورهاي تعبيه شده و خاص توسط توليد کننده مي­باشد.
همچنيني يکي ديگر از مشکلات گزارش شده امکان وجود تداخل بين سيستم MRI و پالس اکسيمتر مي­باشد که اين تداخل منجر به سوختگي­هاي ناشي از القاي جريان بررروي پروب پالس اکسيمتر در حين تصوير برداري توسط امواج RFدستگاه MRIمي­شود. همچنين ميدان مغناطيسي MRI مي­تواند بر روي عملکرد و مدارات پالس اکسيمتر تأثير گذار باشد و اين در حاليست که قطعات الکترونيکي پالس اکسيمتر هم مي­تواند موجب ايجاد آرتيفکت در تصاوير MRI  شود، بهمين خاطر سازگاري با سيستم MRI يکي از موارديست که بايد توسط سازندگان پالس اکسيمتر مشخص شود بويژه اگر قصد استفاده از آن در مراکز تصوير برداري MRI مي­باشد.
اغلب پالس اکسيمترها توانايي رديابي منواکسيد کربن را ندراند زيرا نيمتوانند کربکسي هموگلبينSpCO را از HbO2 را تشخيص دهند. ميزان اندازگيري شده معمولاً شامل جمع ميزان اشباع اکسيژن و کربکسي هموگلبين است. بنابراين بهتراست در مواردي که نياز به دانستن ميزان گاز سمي منواکسيد کربن در بيمار مي­باشد از تجهيزات مناسب آزمايشگاهي مانند CO-oximeter استفاده شود.
از ديگر مواردي که مي­تواند بر صحت نتايج پالس اکسيمتر تأثير بگذارد، استفاده از مواد کنتراست زاي درون وريدي مانند متيلن بلو وايندوسيانين سبز يا (ICG)است. همچنين از ديگر مواردي که در محاسبه ميزان اشباع خون توسط پالس اکسميتر مي­تواند اخلال ايجاد کند، ساييدن ناخن و همچنين لاک زدن و پوشش بروي آن مي­باشد، بنابراين قبل از اتصال سنسور به انگشت بيمار بايد به اين موراد توجه کرد. همچنين مواردي چون کم خوني مفرط، و يا داشتن رنگدانه شديد در پوست موجب جلوگيري از جذب نور کافي توسط فوتودتکتورها مي­شود.
از موارد اخلال ديگر در عملکرد صحيح پالس اکسميتر مي­توان به حرکت نابجا در سنسوراشاره کرد، که البته برخي از اغتشاشات ناشي از حرکت توسط تکينک­هاي پردازش سيگنال قابل رفع خواهد بود. همچنين قابليت نمايش شکل موج پليتزموگرافدر برخي از پالس اکسيمتر­ها مي­تواند به کاربر امکان بررسي کيفيت سيگنال دريافتي و همچنين آگاه شدن از هرگونه آرتيفکت حرکتي را بدهد که بطور کلي در صحت اندازگيري تأثير بسزايي دارد.
 
توصيه­هاي خريد
توصيه‌هاي سفيرآگاهي
براي دانستن حداقل مواردي که بايد در مورد خريد اينگونه دستگاهها رعايت نمود ميتوانيد به جداول موجود در سايت سفير آگاهي به نشاني www.safirmed.com و يا کتاب سفير آگاهي مراجعه نماييد که در اينجا به اختصار به بعضي از آنها اشاره مي‌نماييم.
پالس اکسيمتر مي­تواند هم بصورت مستقل و هم بصورت ماژولار و در ارتباط با يونيت بيهوشي و سيستم مانتورينگ علائم حياتي مي­باشد. اين وسيله بايد ميزان اشباع اکسيژن را بين 70 تا 100 درصد را با صحت 3±نمايش دهد. نرخ ضربان اندازگيري شده در آن بايد در 30 تا 240 ضربان در دقيقه (BMP) صحتي در رنج 5± ضربه در دقيقه داشته باشد.
پروب­هاي پالس اکسيمتر بايد در حالت حکت متدوال بيمار و حرکت­هاي اعمالي پزشک صحت قابل قبولي در تعيين ميزان اکسيژن اشباع و ضربان را داشته باشند.
پالس اکسيمتر بايد توانايي نمايش ميزان اشباع اکسيژن در خونSpo2، Pulse rateو کمبود باتري( در صورت ضرورت) را داشته باشد. همچنين بايد آلارم­هاي نوري و صوتي هنگام دريافت ميزان اشياع اکسيژين بالا و پايين، نرخ ضربان بالا يا پايين، خاموش شدن سنسور و کمبود باتري در آن تعبيه شده باشد.
پالس اکسيمتر موجود توسط يک منبع تغذيه AC، و يا يک منبع تغذيهAC همراه با باتري پشتيان و يا تنها با يک باتري ساخته و در دسترس هستند. که در مورد دوم اگر بهر دليلي منبع تغديه ACقطع يا معيوب شود سيستم بصورت خودکار به منبع باتري سوئيچ مي­شود. و اگر باتري آن قابل شارژ باشد سيستم مي­تواند در هنگام پايان شارژ باتري همزمان با استفاده از منبع تغذيع AC هم به عملکرد خود ادامه داده و هم باتري خود را شارژ مجدد کند. اگرچه عمر مفيد باتري بسته به ميزان و نوع استفاده کاربران دارد، اما توصيه مي­شود جهت افزايش اين عمر مفيد از سيستم­هاي داراي آلارم صوتي براي باتري استفاده شود. در غير ايصورت اگر سيستم داراي اين آلارم نبود بيشتر سعي شود که از منبع تغذيه AC استفاده شود و در موارد ضرورت از شارژ باتري استفاده شود. پالس اکسيمتر­هايي که جهت استفاده در محيط بيمارستان استفاده مي­شوند بايدحداقل توانايي نگهداري شارژ به ميزان 4 ساعت را داشته باشند و در آنهايي که جهت کار در خارج از بيمارستان و در آمبولانس­هاي اورژانس استفاده مي­شوند، اين ميزان بايد حداقل 8 ساعت باشد.
 
ساير موارد:
با توجه به اينکه اغلب دستگاههاي پالس اکسيمتر ميتوانند همراه با ساير تجهيزات مانند پرينتر، رکوردر، کامپيوتر و يا سيستمهاي مانيتورينگ استفاده شوند خريداران محترم بايد سازگاري دستگاهها با هم مد نظر قرار دهند. علاوه بر آن بر طبق مقررات دولتي وجود دستگاه پالس در برخي از بخشهاي بيمارستاني الزامي ميباشد که خريد بايد بر طبق مقررات از نظر تعداد دستگاه و سنسور انجام گيرد.
اندازه صفحه نمايش و نور پس زمينه صفحه نيز در خريد مهم ميباشند.
(مديريت) بهينه سازي هزينه:
بيشترين هزينه جاري دستگاههاي پالس مربوط به سنسورها ميباشد. از سنسورهاي چند بار مصرف ميتوان براي چند بيمار و در مدت شش ماه الي يکسال استفاده نمود.
از سنسورهاي يکبار مصرف ميتوان چندين بار اما فقط براي يک بيمار استفاده نمود. 
         
  • شرکتهاي دارنده دستگاههاي پالس اکسيمتر جهت معرفي محصولات خود در جداول مقايسه‌اي تخصصي تجهيزات پزشکي ميتوانند به نشاني http://www.safirmed.com مراجعه نموده و يا با روابط عمومي سفير آگاهي تماس گيرند.
  •  اين مقاله توسط موسسه سفير آگاهي تهيه شده است و استفاده از آن با ذکر منبع مجاز ميباشد.
  •   براي مشاهده اطلاعات بيشتر ميتوانيد به آدرس زير مراجعه نماييد.