چراغ اتاق عمل

 
  برای مشاهده جدول مقایسه ای دستگاه ذیل میتوانید به آدرس زیر مراجعه نمایید:
هدف:
 
این تجهیزات موضع عمل را روشن میکنند و این روشنایی باید به گونه ای باشد که اشیای کوچک با کنتراست کم در عمقهای مختلف بدن در حین جراحی به خوبی دیده شوند. از آنجا که در حین عمل ممکن است دستها، سر، تجهیزات و ... باعث ایجاد سایه شوند، بنابراین طراحی باید به گونه ای باشد که این چراغها سایه های مزاحم را کاهش داده و اعوجاج رنگ را به حداقل برسانند.همچنین ساخت آنها به گونه ای است که میتوانند به مدت زمان طولانی بدون تشعشع حرارتی بیش از حد کار کنند. این تشعشع باعث ناراحتی و یا خشکی بافت در محل جراحی شود.
 
اصول عملکرد:
به طور معمول یک چراغ جراحی از یک یا چند قسمت نوری تشکیل شده است که به یک بازوی معلق متصل شده اند و این بازو میتواند حرکات عمودی و دایره وار را فراهم نماید.
چندین نوع منبع نوری مختلف وجود دارد: لامپهای رشته ای معمولی، لامپهای گازی و چراغهای LED.
چراغ را میتوان از طریق دستگیره های استریل و یا ریلهایی جابجا نمود و یا میتوان به صورت اتوماتیک کنترل نمود.  نور اغلب چراغهای جراحی را میتوان بوسیله دیمر تغییر داد و یا بوسیله کنترلهایی اندازه میدان و تمرکز آنرا تنظیم نمود.
طبق استاندارد انجمن مهندسی روشنایی آمریکای شمالی (IESNA) حداقل سطح روشنایی ناحیه جراحی زمانیکه منبع نور در فاصله یک متری آن میباشد باید 2500 Foot-Candles (معادل 26910 لوکس) باشد.
یکی دیگر از موارد مهم در اینگونه تجهیزات کیفیت رنگ میباشد که با پارامترهای دمای رنگ (بر حسب کلوین) و شاخص رندرینگ (Rendering) رنگ (CRI) سنجیده میشوند. که طبق استاندارد IESNA دامنه قابل قبول برای چراغهای جراحی بین 3500 تا 6700 کلوین میباشد.
شاخص CRI اثر نور را بر ظاهر رنگ بافت جراحی نشان میدهد. پایه این مقیاس از 0 تا 100 میباشد.
طبق استاندارد IEC (International Electrotechnical Commission) مقدار CRI برای چراغهای جراحی 85 میباشد. مقدار R9 نیز وابسته به CRI میباشد اما تنها رنگ قرمز را ارزیابی میکند.
بر روی بعضی از مدلهای جدید میتوان از دوربین برای ضبط تصاویر حین عمل جراحی استفاده نمود.
چراغهایی که از LED استفاده میکنند از چراغهای با لامپ معمولی گرانتر هستند اما مزیتهایی نیز دارند. ادعای تولید کنندگان این است که از LEDهایی استفاده میکنند که نورهای مادون قرمز و ماورای بنفش از آنها ساطع نمیشود بنابراین گرمای کمتری تولید میشود. همچنین اینگونه لامپها عمر بیشتری نسبت به لامپهای معمولی دارند و نور آنها به تدریج کاهش پیدا میکند بنابراین خطر خاموش شدن ناگهانی در حین جراحی از بین میرود.
در چراغهای با نور LED میتوان کنترل بیشتری بر سایه های مزاحم داشت.
برای کاهش اثرات گرمایی در چراغهایی که از لامپهای رشته ای استفاده میشود فیلترهایی به کار رفته است که که نور مرئی را عبور میدهند اما از انتشار گرما جلوگیری میکنند.
 

 

گزارش مشکلات
با توجه به اینکه در این چراغها گرما نیز تولید میشود، این گرما میتواند سیمهای به کار رفته در قسمتهای نوری دستگاه را تحت تاثیر قرار داده، ذوب نماید و یا خشک کرده و حالت شکننده به آنها دهد که باعث افزایش خطر برق گرفتگی و یا اتصال کوتاه میشود. لذا بعضی از تولیدکنندگان برای انتقال حرارت و کاهش اینگونه خطرات طراحیهای خاصی انجام داده اند.
جابجایی چراغ بعد از قراردادن آن در موقعیت مناسب یکی دیگر از مشکلات گزارش شده است که برای رفع این موضوع برخی از سازندگان از قفلهای مغناطیسی استفاده میکنند.
اثر انگشت و یا وجود گرد و غبار روی لامپهای هالوژن کوارتز میتواند باعث سوختگی زود هنگام، تغییر رنگ و یا ترکیدگی آنها شود. باید دقت شود که در صورت نیاز به لمس این لامپها از پارچه تمیز و یا دستکش تمیز استفاده نمود و زماینکه لامپ خاموش است اثر انگشت روی لامپ را کاملا تمیز نمود.
تمامی قسمتهای چراغهای جراحی باید به خوبی تمیز شوند تا از ریزش گرد غبار از بالای آنها بر روی موضع جراحی جلوگیری شود. در مورد چراغهایی که بر روی ریل هستند نیز باید کاملا دقت نمود که گرد و غبار و یا روان کننده ها بر روی محل جراحی ریخته نشوند. دستگاههای جدید از پوششهایی استفاده میکنند که مانع از ریزش گرد و غبار میشوند.
در صورت تعمیر نامناسب دستگاه و جابجایی فیلترهای گرمایی ممکن است بیمار در اثر نور و گرمای تابشی دچار سوختگی شود.
  
توصیه هایی جهت خرید
توصیه‌های سفیر آگاهی
برای دانستن حداقل مواردی که باید در مورد خرید اینگونه دستگاهها رعایت نمود میتوانید به جداول موجود در سایت سفیر آگاهی به نشانی www.safirmed.com و یا کتاب سفیر آگاهی مراجعه نمایید که در اینجا به اختصار به بعضی از آنها اشاره می‌نماییم.
اندازه میدان نوری در قطر باید حداقل 16 سانتیمتر و در عمق 50 سانتیمتر و حداقل فاصله کانونی 65 سانتیمتر باشد.
در یک چراغ جراحی معمولی باید حداقل سطح روشنایی 120000 لوکس، چرخش 270 درجه، دمای رنگ بین 3000 تا 5000 کلوین باشد و بتوان آنرا در یک دامنه عمودی 80 سانتیمتری تنظیم نمود.
توصیه میشود از دستگاههایی استفاده شود که دسته استریل همراه با کنترل بر روی میزان نور و اندازه کانون دارند.
توصیه میشود CRI مقدار 93 باشد. طول عمر لامپهای رشته ای حداقل 1000 ساعت، لامپ گازی 5000 ساعت و LED 20000 ساعت است. بر روی نحوه کنترل دما در این دستگاهها در زمان خرید دقت شود. نسبت گرما به نور که نشاندهنده میزان تولید گرما بر واحد نور است باید 6 mW/m2.lx و یا کمتر باشد.
 
اطلاعات مربوط به کد UMDNS
متن ارایه شده دستگاه های ذیل را پوشش میدهد:
[Lights, Surgical [12-282
 
 
  • شرکتهای دارنده دستگاههای چراغ اتاق عمل جهت معرفی محصولات خود در جداول مقایسه‌ای تخصصی تجهیزات پزشکی میتوانند به نشانی http://www.safirmed.com مراجعه نموده و یا با روابط عمومی سفیر آگاهی تماس گیرند
  • این مقاله توسط موسسه سفیر آگاهی تهیه شده است و استفاده از آن با ذکر منبع مجاز میباشد
  • برای مشاهده اطلاعات بیشتر میتوانید به آدرس زیر مراجعه نمایید.

http://www.safirmed.com/website/ProductList.aspx?Prodid=53